"Parlem d'esport al Pirineu" acte a Vielha

8 de Novembre a Vielha

 

Aquest 8 de novembre, Vielha ha acollit el cicle de xerrades ‘Parlem d’Esport al Pirineu’ com a acte de divulgació del projecte ‘PIRINEU CATALÀ – COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT 2023’. Com en la resta de trobades, l’acte ha comptat amb agents destacats del món de la gestió i promoció de l’activitat física i esportiva del Pirineu, un indret que segueix plantant cara per mostrar la seva personalitat i singularitat a nivell internacional.

Feu click per veure la nota de premsa.

Aquest 8 de novembre, Vielha ha acollit el cicle de xerrades ‘Parlem d’Esport al Pirineu’ com a acte de divulgació del projecte ‘PIRINEU CATALÀ – COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT 2023’. Com en la resta de trobades, l’acte ha comptat amb agents destacats del món de la gestió i promoció de l’activitat física i esportiva del Pirineu, un indret que segueix plantant cara per mostrar la seva personalitat i singularitat a nivell internacional.

La Síndica del Conselh Generau D’Aran, Maria Vergés, i el president de la Fundació Catalana per a l’Esport, entitat que va fer possible i va pilotar el procés de designació del PIRINEU CATALÀ com a COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT 2023, Pere Sust, van destacar que aquests actes, com la resta de les actuacions del projecte, estan tenint un gran seguiment i difusió a Europa a través d’ACES Europe, l’organisme que atorga la nominació sota el paraigües de la Unió Europea i la Unesco, malgrat les dificultats que s’hagin anat trobant al llarg dels anys en qüestions de promoció esportiva al territori.

Com a cada acte celebrat fins avui, Pere Sust, com a president de la Fundació Catalana per a l’Esport, va posar en context el procés de la designació de PIRINEU CATALÀ com a COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT per part d’ACES Europe, i va comentar que “l’esport pot ser una eina econòmica i lúdica que a més pot permetre poder viure i poder arrelar al territori”.

A continuació, es va desenvolupar la taula rodona entorn l’esport al Pirineu, començant per l’esquiadora de fons i corredora de muntanya Marta Cester, que

va fer una breu valoració de l’esport a la Vall d’Aran enfoncant-se sobretot en l’esport de resistència com el trail. Comentava que “he viscut diferència i desigualtat amb els anys d’experiència que porto, he participat a curses i els premis entre homes i dones eren diferents. Crec que s’ha evolucionat bastant i espero que en un futur no haguem de parlar del tema”. Pel que fa a la pràctica esportiva en instal·lacions, ha destacat que “la part més difícil és que ens manquen espais especialitzats per practicar esport. Malgrat tenir esdeveniments de referència, són activitats d’un dia, i per a la resta de l’any l’esportista necessita espais. No es pensa en l’esport base, falten instal·lacions adequades perquè totes les esportistes puguin venir a entrenar”.

A continuació s’ha passat la paraula a Alex Barés, director general de Baqueira Beret, que es mostrava satisfet en l’evolució de l’estació al llarg dels anys “Ja porta 60 anys. Baqueira ha sabut adaptar-se al territori, ha sabut guanyar- se tots els agents, institucions, empresaris... i créixer orgànicament arribant fins a on hem arribat tot i passar èpoques difícils. Actualment estem en xifres de rècord, tant en facturació com en inversió. Gràcies a les inversions podem assegurar l’esquí tot i tenir condicions difícils per la poca neu i la calor.” També ha posat sobre la taula el fet de portar proves internacionals a l’estació, fet que ha provocat que tant Baqueira com el Pirineu es donin a conèixer a nivell mundial i obtinguin una resposta per part de qui el visita: “La gent se sorprèn que hi hagi aquesta qualitat d’estació al Pirineu”.

Xavi Pocino, CEO de UTMB Val d’Aran, exposava els avantatges de poder organitzar aquesta prova a la Vall d’Aran “només Andorra acull un tipus d’esdeveniment tan important com el nostre. Aquest any arribarem a 5.000 corredors de més de 80 països. Si això ho planteges, per exemple, a Benasque, no hi ha la capacitat hotelera que tenim aquí. A nivell de capacitat, a la Vall d’Aran tenim aquesta força al darrere. Tenim el recolzament de l’administració, però també de tota la gent que forma part de l’entramat empresarial. La UTMB és un èxit de la societat civil de la Vall, no només del nostre equip.” D’altra banda, també es mostrava conscient de la petjada de carboni que “s’ha de treballar”.

Un altre dels aspectes parlats al llarg del debat va ser l’existència dels clubs esportius. Pep Vega, director de Pedals de Foc i creador de la ruta Pedals de foc, ressaltava que “és molt important l’existència dels clubs sobretot a nivell de formació, perquè sí que està molt bé la competició d’alt nivell que és la que dona visibilitat en segons quines proves, però un treball de base dels clubs representa el futur i la sostenibilitat a llarg termini. La joventut que comença i que té progressió de manera multiesportiva, no només en bici o esquí, és la clau de futur. Si hi ha una bona base de clubs, es pot oferir molta oferta. D’això en sortiran els esportistes de futur, que seran els que posicionaran el territori.” A la segona ronda de preguntes, Vega ha fet referència a la gran diferència de practicants de BTT que hi ha actualment en comparació en l’època que va començar, i es mostrava orgullós de l’evolució d’aquest esport al territori “som pioners en desenvolupar el model turístic esportiu i d’esdeveniments a nivell nacional-internacional”.

Per la seva banda, Jaime Varela, creador digital especialista en esports de muntanya, ha destacat la importància que té a dia d’avui l’aspecte audiovisual “avui en dia el mon audiovisual té molta importància, va lligat a xarxes

socials, màrqueting... i amb el creixement de qualsevol empresa. Penso que és important seguir creixent a nivell creatiu a la Vall d’Aran.”

Dani Gavaldà, CEO i Co-Fundador de Maladeta Studio e Lueira, explicava que “al territori, per afluència de gent, no hi ha cap problema. Des de la Covid-19 s’ha canviat la realitat i ens hem hagut d’adaptar a la resta de circumstàncies. Es parla molt d’esport i la sinèrgia esport-turisme i al final el turisme actiu que ens visita és el turisme familiar, que aposten per practicar esport en gran part. Aquí ja busquem això.”

Pere Sust va tancar la taula rodona exposant la seva opinió respecte d’alguns conceptes que s’havien comentat al llarg del debat.

Tots els agents i sectors de l’activitat esportiva al Pirineu que van assistir al debat, moderat pel tècnic del Conselh Generau d’Aran (lauegi) i geòleg, Jordi Gavaldà, van coincidir amb el fet que “els nens i les nenes són el futur per assegurar la sostenibilitat de l’esport al territori”. Per concloure el debat, es va parlar de la seva sostenibilitat i es va recalcar, de nou, la necessitat d’inversions en al territori pirinenc.

Base

  • A l’acte de debat amb parada a Vielha, autoritats, entitats i esportistes han deixat clar que crear i ensenyar una bona base esportiva als nens i nenes del territori és imprescindible pel desenvolupament esportiu al Pirineu a llarg termini.

Qualitat

 

  • La gent se sorprèn de la qualitat del Pirineu.

Ponents

 

El debat va ser moderat pel tècnic del Conselh Generau d’Aran (lauegi) i geòleg, Jordi Gavaldà.

Xavi Pocino

Xavi Pocino

CEO UTMB Val d’Aran.

Pep Vega

Pep Vega

Director Pedals de Foc i creador de la ruta Pedals De Foc.

Marta Cester

Marta Cester

Esquiadora de fons i corredora de muntanya.

Dani Gavaldà

Dani Gavaldà

CEO i Co-Fundador de Maladeta Studio e Lueira.

Jaime Varela

Jaime Varela

Creador Digital especialista en esports de muntanya.

Alex Barés

Alex Barés

Director General de Baqueira Beret.

Email

Contacta amb nosaltres

Consentiment

15 + 12 =